Maanantaina saapunut peitetikkikone on antanut uutta intoa ompeluun. Keskiviikkona leikkasin ja ompelin pari T-paitaa Ottobren kaavalla.

1270205448_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1270205462_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Myös yhdet trikoot ensi talvea odottamaan tein, mutta niistä en ottanut kuvaa. Huomenna on kummipojan 6-vuotissynttärit. Lahja oli jo valmiina, mutta innostuin aikaisemmista ompelutöistä jääneistä kankaista sommittelemaan hänelle fleeceslipoverin ja trikoopaidan. Kaava kumpaankin on Ottobre 4/2004. Slipoverin kaavan muokkasin trikoopaidan kaavasta suurentamalla pääntietä. Pääntie- ja kädentiehuolittelut tein ruudullisella trikookaitaleella.

1270205474_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Janomen peitetikkikoneen kanttausvälineen käytöstä olen netistä lukenut monenlaisia kokemuksia. Toistaiseksi jätin laitteen ostamatta, koska päätin kokeilla jatkaa vanhalla tyylilläni. (Joka siis on se, että ensin ommellaan saumurilla suikale paitakappaleeseen oikeat puolet vastakkain kiinni, käännetään reunan yli nurjalle ja ommellaan tikkaus.) Janomen kääntäjä tekee nelinkertaisen kaitaleen, kun oma menetelmäni tekee kolminkertaisen. Ainoa tilanne, jossa voisin kuvitella tarvitsevani 4-kertaista kaitaletta, on naruolkaiminen toppi. Ruotsalaisesta blogista löysin vinkin tilata Ameriikasta kääntäjä, joka tekee 3-kertaisen kaitaleen. Laite ei ole Janomen/Elnan oma, mutta yhteensopiva kuitenkin.

Peitetikkikone toimi alkuun oikein hyvin, mutta fleeceä varten muutin asetuksia, minkä jälkeen tietysti unohdin palauttaa ne ennalleen. Paininjalan säädön onnistuin kai sekoittamaan, joten täytyy säädellä se kuntoon. Koneen tilasin siis Englannista Sewing Machines Directistä. Hintaa laitteelle toimituskuluineen tuli 415 e, mikä on mielestäni kohtuuhinta. Yritin kysellä Suomesta vanhaa mallia (1000 CP) edullisesti, mutta kenelläkään ei sitä enää ollut. Takuuasioista en ole huolissani, koska EU:n kilpailusäädösten mukaan virallisen maahantuoja on hoidettava takuuasiat myös rinnakkaismaahantuoduille tavaroille. Tämä asia kannattaa tiedostaa ulkomailta mitä vaan laitteita tilatessaan.

Olen ilahduttavasti saanut tuhottua kangasvarastojeni sopukoita. Aika runsaat nuo varastot edelleen on, joten täytyy vaan toimertua lisää ompeluun. Olisikohan seuraavana vuorossa farkut Jaakolle? Ajattelin kokeilla myös farkkutikkauksien tekoa peitetikkikoneella.

Kävin torstaina töistä päästyäni kirjastossa lainaamassa pari Ottobretä ja Opi saumurin salaisuudet-kirjan. Ihmettelen, ettei saumurin käytöstä ole mitään uudempaa kirjaa tarjolla! Tuosta kirjasta olisi hyvä vaikka tehdä uusi versio. Minulla on saumuri ollut kohta viisi vuotta ja sitä ennenkin olen saumuria käyttänyt, enkä silti ole koskaan tullut käyttäneeksi muita kuin sitä perustikkiä ja rullapäärmettä. Mahdollisuuksia olisi silti vaikka kuinka! Saumurissa (kuten peitetikissäkin) voi käyttää myös kirjontalankoja ala-lankana, jolloin saa aikaa kaunista kuviointiakin ompelemalla tikin nurjan puolen kankaan päälle!

Iloista Pääsiäistä!

Saara