Jääkaapin ovessa on jo pitkän aikaa ollut kiinnitettynä Pirkasta napattu reseptisivu. Sivulta minun piti joskus tehdä juurespiirakkaa, mutta jostain syystä on jäänyt tekemättä. Piirakan alla on ohje juurileivälle tai minun sanastoni mukaan hapanleivälle. Päätin kokeilla sellaisen tekemistä, kun kotona oli valmiina maustamatonta jugurttia ja ruisjauhoja. Ruisjauhoja ostin joskus 5 kilon pussin lähikaupan poistokopasta, joten sitä riittää!

1276345688_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hapanleipä (2 leipää)

Juuri:

2 dl maustamatonta jugurttia

1 dl ruisjauhoja

Juuren elvytys:

5 dl vettä

10 g tuorehiivaa

5 dl ruisjauhoja

Leipätaikina:

10 g tuorehiivaa

1 rkl siirappia tai hunajaa

2 tl suolaa

2 dl ruisjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1 dl auringonkukansiemeniä

4-5 dl (hiivaleipä)vehnäjauhoja

1. Sekoita jugurtti ja ruisjauhot. Anna juuren seistä peitettynä huoneenlämmössä 1-2 vrk hapattumassa. Sekoita joitain kertoja.

2. Lisää kylmä vesi ja hiiva juuren joukkoon. Lisää ruisjauhot. Hapata 12-18 tuntia huoneenlämmössä peitettynä. Sekoita välillä.

3. Ota taikinajuursta 2 dl pakastimeen seuraavaa kertaa varten. Sulatetusta juuresta leivottaessa aloitetaan kohdasta 2.

4. Lisää loppuun juureen hiiva, siirappi, suola, ruisjauhot, kaurahiutaleet ja auringonkukansiemenet. Alusta vehnäjauhot vähitellen taikinaan. Taikina on raskas ja saa tarttua hiukan käsiin. Anna kohota 40 min esim. lämpimässä vesialtaassa peitettynä.

5. Kaada kohotettu taikina jauhotetulle pöydälle ja ajaa kahteen osaan. Pyörittele leiviksi. Ripottele pöydälle auringonkukansiemeniä ja pyöräytä limppu niin että siemeniä jää sen päälle. Anna leipien kohota pellillä 20-30 min peitettyinä.

6. Paista leipiä ensin 15 min 225 asteessa ja sitten vielä 30 min 200 asteessa.

 

Vielä on leipä maistamatta, mutta tuoksu ainakin on ihana!

Saara