Eilen ei ollut kamera mukana purjehduskisoissa, eikä sitä oikein olisi ehtinyt käyttääkään. Sen verran oli menoa ja meininkiä ennen kisaa ja sen aikana!

Sarjakilpailu 2:ssa Who Me? johti kilpailua ylämerkillä.

1276762146_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Yhdessä vaiheessa näytti myös siltä, että peli on vähän epäreilua. (Pienemmät veneet olivat oikeasti kisaamassa omassa luokassaan.) Sarjakilpailu 2 päättyi kaikkien harmiksi tyyntymiseen ja keskeytykseen.

1276762154_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sarjakilpalu 3:kin päättyi tyyntymiseen ja kilpailun keskeyttämiseen. H-veneet pyysivät kyytiä ja niitä sitten kertyikin neljä meidän perään! Pikku kiekka jouduttiin tekemään, koska ne menivät Tapsille ja me jatkoimme Ännälle.

1276762139_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mutta eiliseen kisaan. Tuulta oli luvattu 6 m/s ja tyyntyän 2m/s:ksi illan aikana. Noin 20 min ennen kisaa Jaakko pyysi kiristämään ison alaliikkiä. En saanut sitä liikkumaan, joten Jaakko kiskaisi sitä itse. Seurauksena oli se, että kiinnitys petti ja narun pää katosi puomin sisään. Eipä auttanut muuta kuin kiinnittää purjeen takanurkka muilla keinoin. Aika löysäksi se jäi, joten trimmi ei ollut kisassa paras mahdollinen. Pikakorjauksen jälkeen lähtöön oli aikaa enää 10 min. Korjauksen aikana olimme ajaneet melko kauas lähtölinjasta, joten linjalle pääsemiseen meni oma aikansa. Radan numeron ja sen kulun katsominen jäi varoitusviestin jälkeiselle ajalle, joten ei siinä paljoa ehtinyt taktiikkaa hioa ennen kisa alkua.

Lähtö onnistui todella hyvin! Olimme tiukasti Vitalinan ja Tuulahduksen (Joe-17) välissä, mikä hiukan tuuraajagasti Hannaa hiukan hirvitti jälkeenpäin keskusteltuna. Ylämerkille nousimme reippaasti vapaita tuulia hakien. Tuulta onneksi riitti tällä kertaa joka puolella Lielahtea.

Spinnun nosto kävi melko sujuvasti. Ongelmaksi muodostui heti alussa ylös nouseva spinnupuomi, jossa sain roikkua koko myötätuuliosuuden ajan. Myös spinnun skuuttien hallitseminen oli haastavaa melko navakan tuulen takia. Alamerkillä oli vuorossa jiippi, koska jatkoimme matkaamme merkiltä vasemmalle sivutuuleen. Puomin siirto ei sujunut riittävän nopeasti suhteessa Jaakon tekemään jiippiin, josta johtuen spinnu kiertyi ikävästi etustaagin ympärille. Yritimme ensin setviä spinnua pois etustaagin ympäriltä siinä kuitenkaan onnistumatta. Lopulta laskimme spinnun ja nostimme se heti perään uudestaan. Koska laskimme spinnun väärälle puolelle, piti ennen nostoa jiipata, joka vei meidät pois varsinaisesta suunnastamme. Tässä kohtaa kisa oli jo hävitty, koska julle veteli jo pitkällä meidän edessä.

Spinnu saatiin ylös, jiipattua ja jatkoimme matkaa. Seuraava etappi Vene-71:n edessä odotti. Vene kulki hyvin, mutta reilut 8 m/s puuskat meinasivat viedä veneen lapasesta. Pariinkin kertaan piti spinnusta päästää veto pois, mikä tietysti myös hidasti vauhtiamme. Kääntömerkillä aloimme laskea spinnua liian myöhään, joten käännös meni pitkäksi.

Kryssiosuus Tapsin merkille ja maalilinjalle sujui onnistuneesti. Maalissa olimme odotetusti viimeisinä juuri jullen jälkeen. Myös tasoitetussa ajassa hävisimme Albin Expressille noin 3 min ja jullelle 10 min.

Mitä tästä opittiin? LYS-ratojen ajamista ja erityisesti spinnujiippejä kannattaa harjoitella etukäteen. Jiippi käännyttäessä myötätuulesta sivutuuleen on haastava. Varusteiden kuntoon kannattaa myös kiinnittää huomiota. Spinnupuomia ei myöskään saa päästää menemään etustaagia päin, koska sen takaisin vetäminen on todella työlästä. Myös alagaijan käyttäminen on suotavaa, ettei jonkun tarvitse roikkua koko lenssiosuutta puomissa :)

Kilpailuissa käyminen vahvistaa aivan mahdottomasti purjehdustaitoja. Harvemmin tulee retkeilemään lähdettyä ikävämmällä kelillä. Myöskään spinnua ei tule kovalla tuulella vapaaehtoisesti käytettyä. Korjaustöiden takia jää Kesäyönpurjehdus väliin, mutta ehtiihän niissä kisoissa käydä myöhemminkin. Tavoitteeksi ollaan tälle kesälle otettu kaikkiin sarjakilpailuihin osallistuminen, naisten kilpailu ja matruusinmalja. Muuten mietitään osallistumiset tilanteen mukaan.

Näissä mietteissä,

Saara