Kirjoittelin muutama hyvää reseptiä koneelle, mutta näköjään Wordista siirrettäessä ne ottivat mukaanaan hiukan muotoilua. Mutta ehkä sen juuri ja juuri voi nyt kestää.

Vilhelmiinat (Pirkka 12/2007)

200 g voita

2 dl sokeria

2 rkl siirappia

1 keltuainen

5 dl vehnäjauhoja

1 rkl vanilliinisokeria

2 tl soodaa

Vaahdota voi, sokeri ja siirappi. Lisää keltuainen ja kuivat aineet. Leivo noin 2-3 cm paksuisia tankoja ja laita pellille tilavasti (noin 4 tankoa vierekkäin). Paista 175oC:ssa noin 12 min. Leikkaa HETI uunista otettua viistosti n. 3,5 cm paloiksi. Anna jäähtyä ennen pakkaamista.

Paraisten piparkakut n. 100 kpl (joku ikivanha Kotiliesi, jo äitini on tämän sieltä itselleen kirjoitellut)

1½ dl siirappia

200g sokeria

250 g voita

2 munaa

1 tl suolaa

2 tl soodaa

500 g vehnäjauhoja

1tl kanelia

1 tl neilikkaa

2 tl kardemummaa

1 tl inkivääriä

2 tl pomeranssinkuorta

Siirappi, sokeri, voi ja mausteet kiehautetaan. Seoksen annetaan jäähtyä hieman. Munat lisätään yksitellen vatkaten. Lopuksi lisätään jauhot, joihin on sekoitettu sooda ja suola. Taikina saa seistä seuraavaan päivään, jolloin se leivotaan pipareiksi. Paistetaan 200 oC:ssa noin 5 min.

Amerikkalaiset suklaa-pikkuleivät n. 50 kpl (Fazer?)

250 g voita

2½ dl (fariini-) sokeria

2 tl vanilliinisokeria

1 muna

1 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

5 dl vehnäjauhoja

150 g tumma suklaa

100 g vaalea suklaa

100d valkosuklaa

Vatkaa voi+ sokeri kuohkeaksi. Lisää muna. Lisää kuiva aineet. Rouhi suklaa ja lisää lopuksi. Sekoita tasaiseksi. Pyörittele taikunasta palloja ja painele pellille. (Huom! Leviävät hiukan!) Paista 200 oC:ssa noin 10 min.

Osan tai kokonaan suklaasta voi korvata pähkinärouheella tai jollain muulla suklaalla.

Taivaallinen salaatinkastike 7,5 dl

1 punainen paprika

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

5 rkl sokeria

3 rkl siirappia

Murskataan yllä olevat tehosekoittimessa. Ja lisätään seuraavat ja sekoitetaan huolella:

¾ dl (omenaviini-)etikkaa

½ tl mustapippuria

1 tl suolaa

1 tl basilikaa

1 pieni purkki tomaattipyreetä

3 dl ruokaöljyä


Hunajamarinoidut valkosipulinkynnet 2-3 prk (Pirkka 12/2006)

500 g kuorittuja valkosipulinkynsiä

keittoliemi:

1 ½ dl vettä

1 ½ dl etikkaa

1 rkl suolaa

mausteet:

1 dl hunajaa

1 dl oliiviöljyä

½ sitruunan mehu

3 tl rosepippureita tai oksa tuoretta rosmariinia

Keitä valkosipuleita liemessä noin 5 min. Nosta pois liedeltä ja lisää loput ainekset. Jaa valkosipulit puhtaisiin lasipurkkeihin ja kaada päälle lientä. Sulje tiiviisti ja anna marinoitua jääkaapissa ainakin muutama päivää. Tulos on yllättävän pehmeän makuinen.


Porkkana-appelsiinihillo (Kotivinkki 11/2006)

1 kg porkkanaa

2 dl vettä

3 appelsiinin mehu

½ kg hillosokeria (vähempikin riittää)

2 rkl vaniljasokeria

Kuori, paloittele ja keitä porkkanat. Kaada vesi pois ja soseuta. Lisää appelsiinimehu, vanilja- sekä hillosokeri. Keitä noin 10 min ja tölkitä.