Töissä oli eilen avoimet ovet ja viikonloppu jäi sikäli hiukan normaalia lyhemmäksi. Tosin, teimme oppilaitteni kanssa saippuaa näytösluontoisesti ja sen jälkeen vielä asiasta innostunein oppilaani teki vielä yhden saippuasatsin kanssani. Valmistelin tuntia luokassa jo aamummalla etukäteen; otin aineet ja tarvikkeet esille sekä kirjoittelin perusasiat saippuan kemiasta ja valmistuksesta taululle. Tunti itsessään oli iltapäivällä. Seuraamassa oli yksi alempi luokka (joka oli pakotettu tuntia seuraamaan), pari tulevan valvontaluokkani oppilasta sekä vierailevia vanhempia ja isovanhempia. Ensin teimme Saara kuhan kirjan mukaan paranneltua oliiviöljysaippuaa, johon teimme kuviointia aktiivihiilijauheen avulla.

 

Toisena oli tarkoitus tehdä kahvisaippuaa, mutta... Pieneen Frezza-pulloon opettajanhuoneesta ottamani eilinen kahvi oli hyvin epämääräisen näköistä. Oppilaita hiukan huvitti, kun kerroin että mistä kahvin oli tuonut: "Se selittääkin monen opettajan käytöksen!" No, koska kahvi näytti ja haisi epäilyttävältä, jäi kahvisaippua tekemättä. Kahvin sijaan laitoimme nesteeksi vettä ja kahvinpurujen tilalle koristeeksi karpalojauhetta. Edellisenä päivänä olimme tehneet silikoniseen sydänjääpalamuottiin punaisella rautaoksidilla värjättyjä saippuoita, joita laitoimme muotin pohjalle ja kaadoimme tämän karpalomassan päälle. Tänään kävin leikkelemässä saippuat ja totesin, että olisi kannattanut tehdä toisinpäin, eli ensin massa ja sitten sydämet hiukan massaan upottaen.

 

No, kaikkea oppii ja seuraavalla kerralla täytyy tämäkin muistaa! Suolasaippuan tein tosiaan jälkeenpäin oppilaani kanssa. Ohjeessa lukee, että saippua pitää palotella jo parin tunnun kuluttua ja oman kokemukseni mukaan sekin saattaa olla liikaa. Paloista tuli ihan haljenneita, mutta tuollaisessa saippuassa grouvi ilme on ihan ok.

OOK:n projekti etenee heti kun mulla on aikaa. Olen surffaillut netistä ihanaa kaavaa työkassiksi ja taidankin sitten tehdä sen OOK:n projektikassin nypläystyynyn kantamiseen.

p.s. Se kahvin arvoituskin selvisi: joku oli pitänyt matikan tuntiaan kemian luokassa ja ilmeisesti jättänyt oppilaat yksin sinne. Ja kyllähän sen arvaa mitä tapahtuu, jos yläasteikäisiä jättää ilman valvontaa kemianluokkaan... Tästä tullaan kyllä vielä puhumaan!